Recensioner

Åke Lundgren

Författare från Västerbotten och Lappland

Skrivet om Panorama - C H Frankes minnen:

 

"I Panorama ger Åke Lundgren en fin beskrivning av hur det moderna Sverige växer fram, speglad i en ovanlig familjs växlande öden".

Lena S Karlsson i Dalademokraten

 

"Åke Lundgrens charmerande roman efterlämnar en fin, vemodig klang och minnesbilder av en kärleksfull man och hans fru, ett par av fotopionjärerna i 1800-talets norra Sverige".

Hans Olov Ohlson i Norrländska Socialdemokraten

 

"Sammantaget vill jag nog mena att Panorama är en av Åkes bästa böcker".

Stefan Holmberg i Norran

 

 

 

ZAKRIS ARV - Berättelsen om ett träd: "Författarens språk är berörande vackert och ytterst uttrycksfullt, intensivt i sin beskrivning av människor, miljöer och händelser."

Ingvar Engvén i Bibliotekstjänsts sambindningslista

 

"I Västerbottens inland är det naturligtvis berättandet som är meningen med livet och alltihop, vilket Åke Lundgren symboliserar med ett speciellt träd, Zakris träd. Boken slutar med en underbar blinkning till hans berömda västerbottniska författarkollegor från Raggsjöliden, Missenträsk och Hjoggböle. Det är inte utan att jag blir avundsjuk på ett sådant arv. Åke har förvaltat det väl."

Katarina Sundkvist i Piteå-Tidningen

 

"Zakris arv är en roman där handfast vardag går armkrok med lustfyllt fabulerande. En bok bräddfylld med berättarglädje."

Gunder Andersson i Dalademokraten

 

"... en magisk realistisk byabok i Gabriel García Márquez anda, där de röda trådarna är drömmarna, kampen mot svälten, rädslan för krig och senare - intresset för klass, bildning och språk."

Erik Jonsson i Västerbottens-Kuriren

 

 

LÅNGA LAPPFLICKAN - romanen och bakgrunden: "Nyutgåvor av romaner kan ibland kännas krystade, men denna känns som en klockren idé med det nya materialet inom samma pärmar."

Karina Sundkvist i Piteå-Tidningen

 

 

BURK-CURT - samlaren som blev miljonär: "Följaktligen har jag beslutat betrakta Åke Lundgrens bok om den burksamlande Curt Degerman som en blandning av socialreportage och sjukdomsjournal, skriven av en taktfull och återhållsam journalist."

Rita Tornborg i Svenska Dagbladet

 

 

GULDFEBER: "Det rika bildmaterialet är en fröjd för ögat och understryker det mänskliga perspektivet. En annorlunda lokalhistorisk skildring med stort läsvärde ..."

Ewa Bergdahl i Bibliotekstjänsts sambindningslista

 

 

RÖSTER I VÄSTERBOTTEN: "Det finns fler pärlor i denna mycket läsvärda bok om Västerbottens alla kända och okända författare, från medeltid till vår egen tid."

Kristina Dahl i Västerbottens Folkblad

 

 

EN TID AV DRÖMMAR: "Det finns en ton och en stämning i En tid av drömmar som berör djupt. Det här är en bok som handlar om verkliga människor - i substantiell mening, kanske inte i realistisk."

Erik Löfvendahl i Svenska Dagbladet

 

 

GULDTUPPEN: "Åke Lundgren har alltsedan debuten 1981 med "Långa lappflickan" varit en gedigen och pålitlig författare med ett flytande och livfullt språk och han har aldrig skrivit en dålig bok, men jag tycker nog att "Guldtuppen" är hans hittills bästa."

Barbro Gummerus i Sundsvalls Tidning

 

 

SUCKARNAS ALLÉ: "Låbbas berättelse avsätter frågor om människovärde, samhällelig välfärd och Guds existens, och genom att klä den i ord har Lundgren åstadkommit en gripande upprättelse av ett ringaktat människoliv."

Monika Ivarsson i Skånska Dagbladet

 

 

EN LEVANDE STJÄRNA: "Det är en härlig, underfundig och humoristisk barndomsskildring Åke Lundgren har skrivit --- en känslosam berättelse om vänskap och om barns drömmar och förhoppningar om livet --- Det är en mycket läsvärd roman."

Kent Lidman i Bibliotekstjänsts sambindningslista

 

 

ANTONIUS OCH LYCKAN: "Det är en bok som bjuder sann mänsklighet, humor och spänning och väcker eftertanke och medkänsla."

Ingrid Schöier i Svenska Dagbladet

 

 

URHOS FLYKT: "Åke Lundgren är inte bara en fängslande berättare som numera hör hemma hos de verkligt stora svenska författarna ... Han är en klippa därför att han gör ingen läsare besviken. Med Urhos flykt har han än en gång visat sin storhet som skildrare av ett dokumentärt livsöde i norr."

Annelie Eriksson i Västerbottens Folkblad

 

 

POLYKARPUS DRÖM: "Den som inte läser Åke Lundgren får skylla sig själv, för det är obestridligt att Polykarpus dröm är en av höstens stora svenska romaner."

Sven Hallonsten i Arbetarbladet

 

 

FURSTENS HUS: "Han berättar med ett stort poetiskt vemod. Mycket klart, livsnära på något sätt. Det är en god berättare, Åke Lundgren."

Carl Olof Josephson i TV:s Läslustan

 

 

STORSPOVENS SÅNG: "De fattiga, de utsatta och övergivna är hans folk."

Ingrid Schöier i Svenska Dagbladet

 

 

EN STILLA VREDE: "Det är de förtrycktas och fåmäldas talan han för, de som ryckts bort med sina rötter, bortrationaliserats, utnyttjats, inte fått bestämma sina egna öden. Åke Lundgren berättar enkelt, lite eftersinnande, äkta och övertygande."

Kjell A Johansson i Dagens Nyheter

 

 

SPANSKANS ÅR: "Denna ganska korta roman är ett kraftprov av behärskning; behärskning av såväl ämnet, som de känslor som detta ämne framkallar."

Ulf Örnklo i radions Kulturnytt

 

 

KVACKSALVARNA: "Med denna bok befäster Åke Lundgren sin ställning som en av våra främsta författare av historiska norrlandsromaner."

Lars Rask, Bibliotekstjänst

 

 

SARA GRETA: "Åke Lundgren har än en gång lånat en av de ohörda sin röst. Han har skrivit en djupt gripande och uppskakande bok."

Måna Berger i FLT-Press

 

Trilogin GUDABERGET - TROLLKNUTEN - JÄRTECKNET: "... ett stort epos ur Västerbottens historia."

Allan Sandström i Västerbottens-Kuriren

 

 

LÅNGA LAPPFLICKAN: "Böcker är som myggor. Vissa av dem viner förbi utan att vidröra. Medan andra biter sig fast. Ja - liksom suger sig allt djupare in i ens medvetande. För att där klarna och bli till en livskamrat. Långa lappflickan av Åke Lundgren är en sådan bok."

Hans Westman i Göteborgs tidning

 

Åke Lundgren

Sorselevägen 17 B

939 93 Malå

Tel : 070-399 17 50

E-mail: ake@akelundgren.se